Aanrader: The fountainhead

Ayn Rand schreef The Fountainhead – ideeënroman en meeslepend portret van de jonge, briljante architect Howard Roark – in 1943. The Fountainhead is het verslag van de strijd van de eigenzinnige architect Howard Roark met de wereld om hem heen. Roark weigert concessies aan opdrachtgevers te doen, terwijl zijn collega Peter Keating kiest voor commercieel succes en maatschappelijk aanzien.

Ramsey Nasr ontving de Louis d’Or 2015 voor zijn vertolking van Howard Roark.


‘Het thema van mijn roman’, zei Ayn Rand, ‘is de strijd tussen individualisme en collectivisme, niet in de politieke arena maar in de ziel van de mens. Mijn uitgangspunt bij het schrijven van The Fountainhead is altijd geweest om een ideale man als romanfiguur te creëren.’ Die man is Howard Roark, een architect die moderne wolkenkrabbers wil bouwen en omgeven wordt door collega’s die aanhangers zijn van een meer klassieke bouwcultuur.

Het is deze strijd tussen vernieuwing en traditie, tussen bezieling en compromis die Ayn Rand op een onnavolgbare manier heeft neergeschreven. Maar The Fountainhead is ook het verslag van een strijd op leven en dood tussen twee geliefden, Howard Roark en de beeldschone Dominique Francon; twee gelijkgestemde zielen gesteld op hun vrijheid en autonomie.


‘Het is meesterlijk hoe Van Hove precies dat midden houdt en zijn publiek zelf laat oordelen over enerzijds het aantrekkelijke aspect – volkomen autonoom zijn zonder te zwichten voor macht of massa – en anderzijds de kwestieuze politieke en maatschappelijk implicaties. Zo loodst hij Rand behoedzaam langs de afgrond van haar ideologie. Met als resultaat even onbehaaglijk als ontzagwekkend theater.’ NRC ****

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.