Stefan Brijs, kort verslag

29 september 2018
Stefan Brijs: De Engelmaker
Intro
Eerste druk is reeds lang geleden 43 druk sinds 2005 > bestseller
Algemene indruk van de deelnemers
Spannend, eng, vrij gek, griezellig, sf, soms te technisch, veel gebeurtenis, autistisch personage, meeslepend, boeiend, einde te grotesk, geen enkel boek van Brijs is ander, de beste boek van de leeskamer, (als ik ’s avond geen tv kijk maar lees is het een goed boek, gedruft, geschokkeerd, klonen, boek doet denken aan Woesten, overmoed, doet wat denken aan Frnakenstein, soms technisch, bijgeloof en onwetendheid, religie, medisch estetiche elementen, intrigerend, leuke opbouw van het verhaal, experimenteren van de wetenschap, realistisch, crips is de techniek van het klonen, religeus fanatisme.


Wetenschap, religie, goed en kwaad (element goed is niet altijd goed en jwaad is niet altijd kwaad) Deel1 en 3 lijkt op Woesten, een romen, deel 2 gaat verder in wetenschap en staat als verhaal op zich. D1 en D3 hebben hoofdstukken deel 2 niet.
Standpunt waaruit het boek geschreven: mengeling van alwetende auteur, divers perspectieven van de vershillende personage. ALs deel 2 er niet zou zijn krijg je een dorpsroman. Het personages heeft Asperges, en vertelt vandaar uit.
Wat is de trigger van Victor dat hij doet wat hij doet? Gaat naar de instelling, hoe ervaart hem God > als slecht. Inerpretatir van de bijbel waar God slecht is en jezus goed.
Waarom wil hij dokter worden > om goed te zijn voor de mensen.
Opmerkelijk  (jaren 50) dat de kerk hierin bepaalt wie satan en goed is.

29 sep. 2018 10:34
Woorden die tijdens de leeskamer aan bod komen en die blijven hangen:
Niet graag gezien, geen empatie, Asperger,
De auteur heeft zelf iets toegevoegd aan het boek:
hoe kom je als mens over naar de buitenwereld, de mens wordt drie kwart gemaakt door wat anderen mensen denken. (wordt blij – verdrietig alles in functie hoe anderen over je denken). God maakt de mens, de mens maakt God maar de mens maakt de mens.
Hij maakt veel gebruike van symboliek, wetenschappelijke termen,
Het boek is zo knap in elkaar gezet, als je één element weghaalt valt het geheel in mekaar.